LEIKKI-IKÄ ON KOKO IKÄ

Lapsena olemme tottuneet leikkimään ja ilakoimaan. Täysin spontaanisti olemme itse keksineet leikit, joita olemme leikkineet. Kaikilla ei aina ole ollut näin. Itse en saanut olla lapsena lapsi, olla lapsi ja leikkiä niin kuin olisin tahtonut. Minun piti olla aikuinen. Aivan liian varhain jouduin astumaan aikuisen saappaisiin.

Surullista, että elämästäni katosivat ne vuodet, jotka olisin halunnut viettää viatonta lapsen elämää, nauraen ja ilakoiden. Lapsuus suorastaan riistettiin minulta. Eipä siis ihme, että nyt aikuisena otan tuota aikaa takaisin. Leikin. Annan sisäisen lapseni tehdä sitä mitä hän milloinkin haluaa ja rakastaa tehdä.

 

Monesti ajatellaan, ettei aikuinen ihminen saa olla lapsenmielinen. Kuka niin sanoo? Kuka on kieltänyt sinua olemasta lapsenmielinen? Kielsitkö sinä itseäsi? Vai oliko se joku muu?

Olen sitä mieltä, että liian usein annamme muiden ihmisten vaikuttaa siihen, minkälaisia meidän tulisi olla ja miten elää elämäämme. Annatko sinä muiden ihmisten määritellä sinut, miten sinun tulee olla, puhua, käyttäytyä ja tehdä?

Jos joku ei tavastasi pidä, se on hänen ongelmansa, ei sinun. Totuus kun on se, että jokaisella on oma elämä elettävänään ja ihan riittävästi tekmistä siinä. Tuomitsemme niin helposti toisemme, jopa itse itsemme.

 

Mihin katoaa ihmisen leikkimielisyys ja ilo, matkalla kohti aikuistumistako?

Valitettavan usein aikuinen menettää iloisuuden ja leikkisyyden rutiininomaiseen paahtamiseen, juoksemiseen ja suorittamiseen oravanpyörässä. Se on kuluttavaa ja kuormittavaa elämää, joka kuluttaa voimavarojamme.

Aikuisena meistä helposti tulee onnettomia ja ilottomia. Suoritamme päivästä toiseen eri tehtäviä. Suoritusta suorituksen perään. Ihmisestä tulee rutiininomainen suorittaja, joka ei uskalla eikä osaa heittäytyä vapaalle ja heittää aivojaan narikkaan. Elämä ei ole suorittamista. Elämä on matka. Seikkailu vailla vertaa. Ei elämää tarvitse ottaa niin vakavasti.

Oletamme, että aikuinen on aikuinen ja aikuisen tulee tehdä vain aikuisten oikeita asioita. Ei silloin sovi olla iloinen ja lapsenmielinen. Ei aikuisen sovi näyttää lapsenmielisyyttään ja sitä, että on aidosti onnellinen ja iloinen. ” Pitää kulkea ota rypyssä ja naama kurtussa, ei saa olla liian hauskaa, äläkä varsinkaan erotu joukosta. ”

Aikuisen turha vakavuus kuihduttaa ilon ja onnellisuuden. Aikuisen hauskanpito monesti tarkoittaa sitä, että lähdetään baariin muutamalle lasilliselle, discoon tanssimaan, elokuviin katsomaan leffaa tai ravintolaan syömään. Ei. En tarkoita tällaista hauskanpitoa. Sisäinen lapsesi tuskin pitää näistä puuhista. Sisäisen lapsesi mielestä ne ovat ” aikuisten juttuja ”ja siksi tylsiä.

Aikuisellakin on lupa leikkiä. Se on tervettä ja puhdasta iloa tuottavaa. Leikki-ikä on koko ikä, asia, joka meidän aikuisten tulisi muistaa. Kyllä aikuinenkin saa olla lapsenmielinen ja leikkisä.

Vaikka oletkin nyt aikuinen, sinunkin sisälläsi asuu sama pieni tyttö tai poika, joka olit kauan sitten. Sisäinen lapsesi asuu sinussa ja hän tahtoo leikkiä. Sisäinen lapsesi haluaa, että pidät hauskaa, hassuttelet ja olet spontaani. Pidä hauskaa. Naura. Anna ilon kuplia.

Muistatko edes milloin kadotit ilon ja leikkisyyden? Koska viimeksi nauroit niin, että mahaan koskee?

Spontaani nauru vapauttaa, eikä se katso aikaa eikä paikkaa milloin se tulee. Nauru todella vapauttaa. Siinä samalla vapautuu karmaa. Nauruissakin on eroja. Tavallinen nauru ei vapauta karmaa. Nauru on iloa, kuplivaa energiaa ja se värähtelee korkealla taajuudella. Kannattaa nauraa ja ilakoida, sillä se on hyvä keino kohottaa  energiaa.

 

Mitä sinun sisäinen lapsesi haluaisi tehdä? Oletko pysähtynyt sydämesi äärelle kysymään sisäiseltä lapseltasi, mitä hän haluaisi tehdä? Mikä tuottaisi hänelle hymyn huulille ja saisi naurun raikaamaan?

Minä näen oman sisäisen lapseni helposti puhaltelemassa saippuakuplia, kiipeilemässä puissa ja kallioilla, maalaamassa vesiväreillä ja pastelliliiduilla tai rallaltelemasta niitä näitä. Kaikki helposti toteutettavissa eikä maksa juuri mitään.

En tiedä sinusta, mutta minä en ainakaan halua sammuttaa lapsenomaista iloa ja leikkisyyttä. Lapsi minussa tahtoo leikkiä ja hullutella.  Enkä välitä mitä muut siitä ajattelevat. Ajatelkoot mitä tahtovat, jos ovat kykenemättömiä hauskanpitoon ja ilotteluun.

 

–   Sinä olet Luova Valo   –

Rakkaudella Rita

Love and share

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *