MITÄ ERITYISHERKKYYS ON?

Oletko sinä erityisherkkä ( HSP ) ja introvertti? Miten tässä maailmassa voi elää herkkänä ja introverttina? Kysyn tätä aika-ajoin itseltäni.

Kerron tässä omaan kokemukseeni pohjautuvan tiedon erityisherkkyydestä ja siitä miten se ilmenee elämässäni. Käytän esimerkkinä yhtä tekemääni näyttötutkintoa.

Erityisherkkyys ja introverttius ei kuitenkaan ole veteen piirretty viiva, että se on juuri näin ja ilmenee kaikilla samalla tavalla. Olemme yksilöllisiä. Sinun tuntemuksesi ja kokemuksesi saattavat olla erilaiset.

 

Erityisherkkyys ja miten se elämässäni näyttäytyy?

Elämäni on jatkuvaa tasapainottelua, tasapainon hakemista jaksamisen, oman hyvinvoinnin ja terveyden kanssa. Miten sovittaa erityisherkkyys, introverttius ja arjen tekemiset omassa elämässä mahdollisimman harmooniseksi kokonaisuudeksi ilman, että alat suorittamaan elämääsi ja juoksemaan muiden toiveiden perässä?  Miten löydät tasapainon ja sovitat kaiken sinulle sopivaan pakettiin?

Onhan siinä omat haasteensa. Jokainen päivä, tilanteet ja ihmiset ovat erilaisia vaikuttaen eritavalla sen hetkiseen olotilaan. Stressin sietokyky ja jaksaminen vaihtelevat eri tilanteissa eri ihmisten kanssa. Joskus jaksan vain tunnin pari, kun on jo annettava itselle lupa rentoutumiseen ja rauhoittumiseen.

Maksimi työtehoni on siinä neljän tunnin hujakoilla, silloin kun saan tehdä sitä itselleni mieluisammassa ympäristössä täyden hiljaisuuden keskellä. Neljän tunnin jälkeen keho huutaa lepoa. Hermojärjestelmä huutaa hoosiannaa siinä vaiheessa, kun rajat on ylitetty.

Tilanteet, joissa ei ole toista samanlaista hengen heimolaista, toista samalla taajuudella eläjää ovat haastavampia. Olet yksin epämukavassa tilanteessa, kuuntelemassa asioista, jotka eivät kiinnosta sinua paskan vertaa. Ekstrovertit kälättävät siihen malliin, että ottaa vähintäänkin aivoon. Yleensä hakeudun tilanteesta pois, aina se ei kuitenkaan ole mahdollista.

Viimeisten viikkojen ja kuukausien aikana olen käynyt todella ylikierroksilla, ja syykin on varsin ilmeinen. Näyttö! Viimeinen näyttötutkinto-osa on kuormittanut minua liikaa. Aina on tullut yllättäviä käänteitä ja muutoksia suunnitelmiin. Näyttööni tuli kaikenlaista ylimääräistä vääntöä ja säätöä, jotka eivät johtuneet minusta. Minullahan kaikki oli valmista ja selvää jo ajoissa.

 

Herkkä skannaa koko ajan ihmisiä, ympäristöä ja omaa olotilaa. Ihmisten kehonkielet, eleet ja ilmeet, puheääni ja äänen painot tulkitaan. Ajatusenergia ja energiakentän lukeminen paljastavat monia asioita. Hermojärjestelmä käsittelee valtavan määrän informaatiota. Tietotulvan määrä saa järjestelmän tukkoon, jonka purkamiseen voi mennä päiviä tai jopa viikkoja. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että siinä vaiheessa kehossa ei tunnu hyvältä.

Hermojärjestelmä käy kierroksilla, keho huutaa väsymystä ja sitä, että nuku hyvä ihminen. Nukkuisihan sitä, jos pystyisi. Kun hermojärjestelmä käy ylikierroksilla, eikä sitä ole saanut rauhoitettua, nukkumisesta ei tule yhtikäs mitään. Vilkas ja ärtynyt hermojärjestelmä ei anna sinun nukkua, vaikka fyysinen keho kertookin sinulle unentarpeesta ja väsymyksestä.

Mitä tapahtuu, kun ihminen ei saa riittävästi unta? Olet aamulla kireä kuin viulun kieli, väsynyt, ärtynyt ja pöpperöinen, kun ajatus ei luista. Jos tilanne jatkuu, johtaa se loppuun palamiseen. Eritysherkkä voi päätyä tähän tilanteeseen hyvinkin nopeasti. Asia on syytä ottaa vakavasti.

Minulle mikään raha ja työ eivät ole niin tärkeitä, että kannattaa uhrata ja pilata terveytensä  venyttämällä oma jaksaminen äärimmilleen. Jos ihmisenä et itse oivalla etkä ymmärrä missä jaksamisesi rajat menevät, vaan juokset pää kolmantena jalkana, elämä tuppaa järjestämään stopin, jolloin sinun on pakko hidastaa ja levähtää.

 

Opiskelin pari vuotta artesaanitutkintoa enkä jaksanut tuona aikana tehdä kaikkia näyttöjä. Etenkin viimeinen toinen vuosi oli minulle tosi raskas. Oli pakko todeta, nyt ei jaksa. Ajattelin, että teenpä loput myöhemmin, kun hyvältä tuntuu.

Tämä yksi näyttö jäi ajelehtimaan. Ohjaustoiminnannäyttö. Minulle täysin vastenmielinen, ei voisi vähempää kiinnostaa -näyttö. Kaikki muut näytöt kyllä suoritin vaivatta, mutta tämä yksi…

Olin opiskeluaikoina sitä mieltä, että ohjaajaa minusta ei tule. Olen enemmän tekijätyyppi kuin ohjaaja. Se, että minun tulisi työkseni ohjata muita tekemään jotain, askartelua taikka käsitöitä, on minusta kuolettavan tylsää. Minäkö seuraisin sivusta pyöritellen peukaloita sormet syyhyten katsoen ja ohjaten, kun muut tekevät ihania juttuja? Mieleni tekee kuitenkin tehdä.

Näiden vuosien saatossa olen saanut kokea painostusta asian tiimoilta. Ihmiset ovat yrittäneet painostaa minua tekemään kyseistä näyttöä, vaikka minua ei kiinnosta. Ihmiset eivät ymmärrä, että joillekin nämä egoa pönkittävät tutkinnot eivät merkitse mitään.

Yksikin työkkärin virkailija tokaisi; ” Tämä antaa ikävän leiman, kun on tutkinto suorittamatta. ”

Kerropas minulle, kuka se on, joka antaa leiman ihmiselle? Egosi. Sinun egosi. Ego antaa leimoja toisten ihmisten otsaan antaen olettaa, että olet jotenkin puutteellinen, vääränläinen tai yhteiskunnan ja muiden ihmisten mielestä laiska.

Yleisesti on vallalla käsitys, että kohdatessamme uusia, meille tuntemattomia ihmisiä, muodastamme heistä 10 sekunnissa mielipiteen, kuvan siitä minkälainen tuo ihminen on. Kuka sen laatii? Aika usein käsitys ja mielipide muodostuvat egostamme. Mielemme, persoonamme tasolla muodostamme mielipiteen, näkemyksen ihmisestä.

Korkein Itsesi, sielusi ja henkesi rakastavat kaikki juuri sellaisina Jumalallisina olentoina kuin he ovat. Ainoastaan mielen tasolla alempi persoonamme ei kykene näkemään koko totuutta. Korkein Jumalallinen Itsesi on aina kaunis, puhdas ja täynnä rakkautta.

Nyt varmaan palat halusta tietää, mitä vastasin tälle työkkärin virkailijalle? Sanoin; ” Se, että minulta puuttuu yksi tutkinto-osa, ei tee minusta vähemmän arvokkaampaa ja huonompaa ihmistä. ” Tämä on niin totta.

Ihmisinä olemme kaikki arvokkaita ja täydellisiä juuri sellaisina kuin itse kukin on. Se, että istuu korkeammalla pallilla kuin toinen, ei tee sinusta parempaa ihmistä.

Mikään tutkinto, mikään raha ja virka eivät tee sinusta arvokkaampaa ja parempaa ihmistä kuin muistakaan. Et ole yhtään parempi tai huonompi kuin muutkaan. Kaikki me olemme samalla viivalla. Haksahdat kerta toisensa jälkeen egosi luomaan lumoon paremmuudestasi ja ylivertaisuudestasi, kunnes opit, ettet ole muita parempi. Egosi se vain on, joka vertailee ihmisiä ja tekee päätelmiä milloin mistäkin.

 

Miksi sitten päätin tehdä kyseisen näytön?

Ovi näytön suhteen oli koko ajan ollut raollaan. En kuitenkaan halua tehdä mitään ulkoa tulevan painostuksen takia. Halun näytön tekemiseen tulee lähteä minusta itsestäni. Nyt kevään aikana tuli se hetki, että nyt, nyt teen tämän näytön alta pois.

Erityisherkälle introvertille näyttöasiat ovat todella suuria voimainkoetuksia. Näytön suunnittelu ja valmistaminen sekä itse näyttötilaisuus ovat todella stressaavia, jännitystiloja aiheuttavia ja hermojräjestelmää kuormittavia asioita. Olet epämukavuusvyöhykkeellä, sinulle epäedullisissa olosuhteissa koko ajan.

Jos yhdessä vaakakupissa painaa oma jaksaminen, hyvinvointi ja terveys, toisessa vaakakupissa egoa pönkittävä tyhmä paperin palanen, niin minun erityisherkkänä ei tarvitse kahta kertaa miettiä kumman kupin valitsen.

Nykypäivän kiireisessä, suoritus ja tehokkuuskulttuurissa tämä on haastavaa erityisherkille. Onko mikään ihme, että masentuneisuutta ja loppuun palamista keskuudessamme on niin paljon?  Tällainen tehokkuuskulttuuri suosii valurautaihmistä. Erityisherkälle introvertille se on myrkkyä.

Miksi sitten päätin tehdä näytön, vaikka tiesin minkälaiseen kuormitustilaan se minut saattaa? Minulle syyksi ei riitä tutkintopaperin saaminen. Minulle se on vain paperinpala, joka ei merkitse mitään. Olen syvällisempi ihminen, joka tarvitsee kaikelle tekemälleen Korkeamman tarkoituksen.

Minulle syy näytön tekemiseen oli pelon voittaminen. Esiintymiskammo. Esillä olemisen pelko. Jännitän esiintymistilanteita niin paljon, että saatan mennä totaalisen lukkoon. Hermojärjestelmä menee kuormitustilaan, joka saattaa kestää päiviä ennen kuin laukeaa. Tähän tietenkin liittyy eletty elämäni ja se, että minua on kiusattu.

 

1. näyttöpäivä ja mummot yllättää

Siispä kohti haasteita. Kohti epämukavuusaluetta ja näytön tekemistä.

Olin valmistautunut näyttöön mielikuvaharjottelulla ja itseni psyykkaamisella. Ennen lähtöä hoidin maadoituksen ja suojaukset.

Löydän itseni puhumassa tuntemattomille mummoille virkkaamisesta. Pistän heidät virkkaaman työtä, joka ei ollut sieltä helpoimmasta päästä. Olen äänessä. Puhun varmaan koko seuraavan vuoden edestä. Väsyn. Kuormitun. Mummot yllättivät. Jee, ne osasivat.

Näytön ensimmäinen päivä ohi. Olen kotona. Huokaisen. Olen rättiväsynyt. Suojauksista ja maadoituksesta huolimatta tunnen itseni väsyneeksi. Annoin itsestäni niin paljon, että energiatasoni romahti.

Hermojärjestelmä huutaa. En saa nukutuksi. Jännitän. Panikoin. Suunnittelen seuraavaa kertaa. Vielä uudestaan on kohdattava kaikki. Voi apua! Jaksanko? Kestänkö? En varmasti enää koskaan tee tätä.

” Ei se niin kamalaa ollutkaan. Ongelma oli vain mielessäni. ” Kehoni kuitenkin kertoo muuta. Miten saan kehoni rentoutumaan ja hermojärjestelmäni rauhoittumaan ennen seuraavaa kertaa? Tiedostan, että olen lähellä loppuun palanutta tilaa.

Teen jotain ihan muuta. En ajattele seuraava näyttöä vähään aikaan, vaikka sen olemassaolo taka-alalla raksuttaakin. Teen luovia, intuitiivisia ja meditatiivisia asioita, koska nautin niistä kaikista eniten, ja tiedän, että ne rauhoittavat minut. Meditoin, meditoin, meditoin. Vähitellen kehoni jännitys laukesi ja sain itseni balanssiin. Mikä riemu ja onni! Nyt varmaan jaksan toisen päivän.

 

2. näyttöpäivä ja kolminkertaiset suojat

Mitä lähemmäksi näyttöaikaa kello raksutti, sitä jännittyneemmäksi tulin. Pienen jännityksen kanssa aina pärjää, silloin se on vielä hallinnassa.

Minun on rehellisesti myönnettävä, että toinen päivä oli helpompi. En väsynyt enkä kuormittunut niin paljon.

Olin varustautunut näyttöpäivään maadoituksella, kolminkertaisilla energiasuojauksilla ja yläkerran siipiveikkojen mukana ololla. Muiden ihmisten energiat eivät niin läpäisseet auraani. Energiavampyyrit varastavat toisten ihmisten energiaa, joten energiasuojat ovat hyvin tärkeitä.

Mummot yllättivät. He jaksoivat ja osasivat hienosti virkata vaikean työn. Niin kauniita töitä valmistui. Mä on niin ylpeä heidän saavutuksista.

 

Arviointitilaisuus on egon pullistelua

Sanomistahan siitä tuli. Teitpä mitä tahansa, sanoitpa mitä tahansa, aina tulee sanomista. Tiedätkö sinä kuka laatii arviointeja ihmisistä, heidän osaamisestaan, antaa arvosanoja ja pisteyttää ihmiset, asiat kuin työtkin laittaen ne paremmuusjärjestykseen? Tiedätkö sinä kuka arvioi? Egosi tietenkin.

Kukaan ei pysty arviointitilanteesssa olemaan niin puolueeton, ettei anna omien mielipiteiden, uskomusten, näkemysten, asenteiden tai pelkojen vaikuttaa arviointitilanteessa. Arviointitilaisuus on vain egon pullistelua.

Palautteen antaminen on taitolaji. Mikä siinä on, että juuri meidän suomalaisten on niin vaikea antaa positiivista palautetta, kehua ja sparrata toista?

Lähdin näyttöön asenteella; ” Minulle riittää, että pääsen näytöstä läpi. ” Numeroista ja arvioinneista en perusta p – – – – – vertaa. Ne eivät kerro ihmisen hyvyydestä ja paremmuudesta mitään. Ne hivelevät vain egoa.

Uskallan tarvittaessa olla eri mieltä. Jos olet kiltti ja herkkä ihminen, sinun yli yritetään kävellä, mutta uskallapa sanoa vastaan ja puolustaa itseäsi, saat kuraa niskaan. En mielistele varsinkaan auktoriteetteja ja sekös ärsyttää joitakuita, niin tässäkin näyttöarvioinnissa. En tullut tähän maailmaan mielistelemään. Tulin rikkomaan rajoja.

Kun minulta kysyttiin; ” Miltä nyt tuntuu, kun tutkinto on suoritettu? ” Rita vastaa; ” Ei miltään. En arvosta sitä niin. ”  Jos minulle esittää kysymyksen, saa suoran vastauksen. Ellet ole valmis kuulemaan totuutta, älä kysy.

Arvostan tekemääni työtä. Todella. Minulle matka oli arvokkaampi kokemus kuin saavutettu tutkinto. Egoa pönkittävää paperin palasta et hautaasi vie. Viet rajan toiselle puolelle osaamisen, kokemukset ja sen miten se sinua kasvatti.

Valitettavasti tässä maailmassa kaikkia lappusia pidetään suuressa arvossa. Pitää olla milloin minkäkinlaista paperin palasta millä pystyt todistamaan osaamisesi ja asiasi. Tässä kummallisessa maailmassa itseoppineisuutta ei arvosta.

Jos mennään syvällisemmin pohtimaan sitä, mistä itseoppineisuus tulee, niin sehän tulee henkisestä pääomasta. Kaikista niistä eletyistä elämistäsi ja siitä, mitä olet noissa elämissäsi tehnyt, oppinut ja kokenut. Siksi henkinen pääoma on arvokkainta omaisuuttasi.

Minulle näyttö oli työvoitto. Ylitin itseni ja voitin pelkoni. Se, että ihminen voittaa pelkonsa, merkkaa enemmän kuin mitkään maalliset numerot ja tutkintopaperit. 

 

Oman ainutlaatuisen energian tunnistaminen

Erityisherkät introvertti-ihmiset ovat luontaisesti etäisempiä kuin muut. Se johtuu siitä, että muiden ihmisten energiat tuntuvat heistä raskailta. Se, että olet etäinen, ei ole negatiivinen piirre. Tässä fyysisessä maailmassa  3 D ihmisten keskuudessa, etäiseltä vaikuttavaa ihmistä pidetään epäsosiaalisena ja vuorovaikutustaidoiltaan vaikeasti lähestyttävänä.

Onko se sitä? Ei tietenkään. Erityisherkillä introverteilla sosiaalisuus ilmenee  eri tavalla kuin muilla ihmisillä. Tässä maailmassa äänelliseen kommunikaatioon kiinnitetään ihan liikaa huomiota. On muitakin, jopa tehokkaampia tapoja kommunikoida ja viestiä muiden kanssa kuin puhuminen.

Tässä maailmassa suuri painoarvo lasketaan niille asioille ja ominaisuuksille, joita esiintyy väestön keskuudessa enemmän kuin toisia. Ihmiset eivät käsitä miksi joku on etäinen ja haluaa viettää niin paljon aikaa yksin. Herkät introvertit pitävät usein pokerinaamaa, siksi heitä erheellisesti pidetään ylimielisinä, vaikka asia ei ole lainkaan niin.

Arviointitilanteessa arvioijat eivät kykene ymmärtämään erityisherkkyyttä ja introverttiutta, koska se ei kuulu heidän kokemuspohjaansa. He itse eivät ole herkkiä eivätkä empaattisia.

Näyttötilanteessa sinua ja ohjaustasi syynätään, tutkitaan ja arvioidaan oikein suurennuslasin kanssa. Itsekin olen ollut monta kertaa mukana kurssilla, jonka vetäjän / ohjaajan  taidot ovat olleet puutteelliset. Eivät hekään aina osaa puhua, olla ja käyttäytyä ammattimaisesti kuin tulisi, ei edes koulun rehtori. 

Se, että olet etäinen, on luontaista herkille. Etäisyys on luontaista myös silloin, kun ihminen on kääntynyt henkisyyteen ja lähtenyt kulkemaan henkistä polkuaan. Henkisyydessä tulee luotaisesti vaihe, jolloin haluaa tehdä pesäroa muihin. Toisten ihmisten energiat tuntuvat raskailta, kuormittavilta ja matalilta taajuuksilta.

Halu hakeutua omaan rauhaan ja yksinäisyyteen on luontainen kuvio matkalla kohti henkisyyttä ja oman syvimmän itsensä tunnistamista. Meillä jokaisella on oma kaunis energiamme, jota säteilemme koko ajan ympärillemme. Sinun on tunnistettava oma energiasi, miten se toimii ja mitä se tekee. Oman energian tunnistaminen ja siihen tutustuminen on siksi niin tärkeää.

 

Herkkyys on sittenkin lahja

Herkkyys on ihana ja kaunis ominaisuus, vaikka välillä se tuntuu enemmän haitalta kuin lahjalta. Herkkyys on sittenkin lahja.

Jotkut, ei niin herkät ihmiset saattavat ajatella, että herkän tulee opetella olemaan reippaampi ja vähemmän herkkä, niin ei se kuulkaas niin mene. Herkkyyttä et voi poistaa itsestäsi. Se joko on sinussa tai sitten ei. Herkkyys ei lähde raapimalla tai käskyttämällä pois. Herkkyys on sisäsyntyinen, synnynnäinen ominaisuus, jonka kanssa on opittava elämään. Herkkyys on niin olennainen osa ihmistä, ettei sitä voi muuttaa.

Toki ihminen voi opetella herkkyyttä. Voit opetella herkistymään meditaatioiden avulla kääntymään oman itsesi äärelle, kääntymällä henkisyyteen. Henkiset ihmiset ovat myös hyvin luovia. Luovuus kukkii herkyydessä. Intuitio kulkee käsikädessä herkyyden ja luovuuden kanssa.

Jos olet herkkä, rakasta herkkyyttäsi. Herkkyytesi on vahvuutesi. Ihmiset eivät aina ymmärrä herkkyyttä, koska he pelkäävät näyttää herkempää puolta itsestään. Ihminen pelkää haavoittuvuuttaan. On helpompaa esittää kovaa, kylmää ja tunteetonta kuin näyttää oma todellinen loistonsa kaikessa komeudessaan.

 

–   Sinä olet Luova Valo   –

Rakkaudella Rita

Love and share

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *