VÄHÄTTELYN JA LYTTÄÄMISEN KULTTUURI

Mikä tässä meidän yhteiskunnassa on vialla, kun niin monen tekee mieli vähätellä, arvostella ja lytätä toisten unelmat? Mistä tämä lyttäämiskulttuuri oikein juontaa juurensa?

Millä oikeudella vähättelet toisen unelmia? Tiedätkö sinä edes, miksi sabotoit toisten unelmat?

Jälleen kerran se on egosi. Egosi näkee tarpeen puuttua asioihin. Näet ne asiat, jotka sinulta itseltäsi puuttuvat. Haluan niin kovasti saavuttaa vastaavia asioita elämääsi, mutta et vain onnistu.

Ehkä et itse arvosta omia unelmiasi niin paljon,että alkaisit niitä toteuttamaan.  Sen sijaan keksit kaikenmaailman verukkeita, miksi sinun ei tarvitse tehdä jotain esim. toteuttaa unelmiasi. Mielesi keksii lakkaamatta tekosyitä sille, miksi sinun ei tarvitse ottaa askeleita unelmiasi kohti.

 

Kumpuaako tarpeesi torpedoida toisten unelmia siitä, ettet itse kykene toteuttamaan omia unelmiasi?  Kateutesi näkee toisen onnistumisen ja menestymisen. Kateudessasi et halua, että kukaan muukaan onnistuu. Egosi näkee puutteen siitä, mitä sinulla ei ole. Haluaisit niin kovasti, mutta mielesi, egosi estää sinua saavuttamasta sitä.

Kateudessa on helppo arvostella ja tuomita. Kateus pistää sinut vähättelemään muiden taitoja, onnistumisia ja heidän unelmiaan. Samalla tulet sabotoineeksi omatkin unelmasi.

 

Kepin sijasta positiivista porkkanaa

Mikä tässä suomalaisessa yhteiskunnassa ja kulttuurissa on vialla, kun näemme tarpeen toisten vähättelyyn ja lyttäämiseen? Mitäpä jos vähättelyn ja lyttäämisen sijaan keskittyisimme kannustamaan ja tsempaamaan muita ihmisiä kohti heidän unelmiaan, kohti upeimpia suorituksia?

Kannustamisella ja positiivisella psyykkaamisella, suggestiolla saataisiin aikaiseksi parempia tuloksia. Tuloksia, jotka hyödyttävät yksilöä itseään, mutta samalla meitä kaikkia. On turha luoda kateutta ja kilpailija-asetelmaa, koska toisen onnistuminen ja menestyminen ovat sinunkin etusi.

Kepin sijasta kannattaa heiluttaa porkkanaa. Tämän saisivat yhteiskuntamme päättäjätkin ottaa tärkeimmäksi asiakseen turhan sanahelinän sijaan. Mielestäni tätä yhteiskuntaa ei rakenneta paremmaksi kepin heiluttelulla tai sillä, että uhkaillaan ja annetaan sanktioita milloin minkäkin verukkeen perusteella. Tällaisilla toimilla on päinvastainen vaikutus.

Maailmaa ei pelasteta eikä tulevaisuuden kultaisenajan yhteiskuntia rakenneta turhilla vaalilupauksilla, työttömien ja muiden pienituloisten kyykyttämisellä, uhkailulla ja pelottelulla.

Esimerkkinä mainittakoon työttömät ja aktiivimalli. Hyvä esimerkki siitä, mitä kulisseissa oikeasti tapahtuu, uhkailua ja pelottelua päivärahan menettämisestä. Ulkopuolelta tuleva painostaminen on ihmisarvoa luokkaavaa toimintaa. Painostaminen voidaa luokitella kiusaamiseksi. Näinkö ihmisarvoa alentavalla tavalla kohtelet toista lähimmäistäsi?

Uskalla sanoa, että monet työttömät kokevat sisäistä paineentunnetta jo omasta takaa ilman, että painetta tarvitsee lisätä ulkopuolelta. Edistääkö tämä mielestäsi ihmisyksilön yleistä hyvinvointia ja terveyttä? No ei.

Yhteiskunnan päättäjät tuskin pohtivat asioita, jotka eivät kosketa itseä. Kun asia ei kosketa itseä, voi tehdä naurettavia päätöksiä. Jos asia ei kosketa sinua itseäsi, voit kohautella olkiasi ja olla kuin mitään ei koskaan olisi tapahtunutkaan. Niinkö? Annatko jälleen kerran hiljaisen hyväksyntäsi asioille levitellen käsiäsi ja niskaasi heitellen verukkeella; ” Ei kuulu mulle. Ei kosketa mua. ”

Rakas, se koskettaa myös sinua, vaikka et olisikaan suoraan asian ja tapahtuman keskiössä. Tästä syystä ihmiskunnalla, yhteiskunnallamme ei ole varaa ummistaa silmiään olkia kohauttelemalla ja myhäilemällä omahyväisesti tuijotellen vain omaan napaan.

Oikeasti mietipä.

Miten voit kohdella toista ihmistä miten lystää? Miksi kohtelet toista ihmistä tai ihmisryhmää näin halventavalla ja alentavalla tavalla? Mitäpä se mahtaa kertoa sinusta, kantamastasi pimeydestäsi, arvoistasi ja moraalistasi?

Se miten kohtelet muita, siten kohtelet itseäsi.

 

On meillä täälä Suomessakin ihmisiä, ihmisryhmiä, jotka ovat jääneet tai jäämässä yhteiskunnan ulkopuolelle. Monesti ihmiset olettavat ja luulevat, että työttömät ovat laiskoja, ja että ne elävät muiden siivellä. Jos silmäsi, korvasi ja sydämesi ovat kiinni, oletat ja luulet, et näe pintaa syvemmälle. Kovalla ja suljetulla sydämellä on mahdotonta nähdä ja tuntea tavallisen ihmisen hätää, kärsimystä ja tuskaa.

Yksi pienikin asia ihmisen elämässä, voi suistaa hänet pois raiteiltaan joko tilapäisesti tai lopullisesti. Syitä syrjäytymiseen ja työttömyyteen löytyy varmasti useita.

Miksi syrjäytymistä ei kyetä ennaltaehkäisemään ja kitkemään pois? Yhteiskuntaamme vaivaa yleinen piittaamattomuus ja välinpitämättömyys, haluttomuus puuttua  yhteiskunnassamme ilmeneviin epäkohtiin ja vääristymiin. Ihminen on vain kiinnostunut omasta itsestä, oman navan ympärillä tapahtuvista asioista. Ihmistä ei kiinnosta muiden kohtalot ja heidän hyvinvointinsa. Jos kiinnostaisi, asialle olisi jo tehty jotain.

Onko yhteiskunnalla, meillä ihmiskuntana varaa heittää lahjakkuudet hukkaan? Onko varaa jättää huomiotta hiljaisten, työttömien ja syrjäytyneiden taidot ja osaamiset? Minkälainen yhteiskunta jäättää huolehtimasta jokaisesta ihmisestä? Jokaista ihmisyksilöä tulee kohdella arvostaen, kunnioittaen, välittäen ja rakastaen.

Työttömillä on osaamista jaettavanaan, mutta sitä ei osata oikealla tavalla hyödyntää. Se vasta onkin taitolaji, kuinka saada työttömien ja syrjäytyneiden paras potentiaali, osaaminen, taidot ja lahjat esiin. Siinä tarvitaankin hienovaraisuutta, herkkää korvaa kuunnella ja kykyä ymmärtää.

Tämän hetken toimet ja resurssit, joilla työttömiä ja syrjäytyneitä patistetaan, ovat kaukana hienovaraisuudesta, halusta kuunnella ja ymmärtää. Näillä nykyisillä kepin heilutteluilla ei rakenneta tulevaisuuden kultaisenajan yhteiskuntia eikä edistetä ihmisten hyvinvointia ja luoda uusia työpaikkoja.

Jälleen kerran yhteiskunta maksaa kallista hintaa, heittäen hukkaan kaikki ne lahjakkuudet, osaamiset, taidot joita työttömillä ja syjäytyneilläkin onkin. Keppi, uhkailu, pelottelu ja patistaminen eivät ole oikea lääke, vaan aito lasnäolo, halu kuunnella ja ymmärtää, aito kiinnostuminen ihmisestä, hänen unelmistaan ja toiveistaan.

 

Todelliset unelmat ja lahjakkuudet ovat jotain ihan muuta

Tähän saakka ihmisten teot ovat pohjautuneet egoon ja omaan napaan. Ne ovat hyödyttäneet vain pientä osaa eliittiä. Yhteiskunnat ova pitkään toimineet vääristyneellä tavalla, jossa ihminen yritetään mahduttaa ulkopuolelta saneltuun muottiin.

Pakkomuotiin sullominen, ihmisten samaan sabluunaan laittaminen ja mukauttaminen eivät ole kenenkään etu. Ketään ei voi väkisin sovittaa muottiin, joka ei ole häntä varten. Meillä jokaisella on oma paikkamme tällä planeetalla. Jokaisella meillä on oma tehtävämme, mitä olemme tänne tulleet tekemään.

 

Tehtävä ei ole se, mitä muut ihmiset ja yhteskunta olettavat sinun tekevän. Ei. Todelliset unelmat ja lahjakkuudet ovat jotain ihan muuta. Sinun tehtäväsi on tehdä sitä mitä rakastat. Työ, joka on kutsumuksesi, intohimosi. Siksi, sinun ei tule mahtua yhteenkään muottiin, mikä tulee itsesi ulkopuolelta.  Tiedät, ettet koskaan voisi mahtua tuohon muottiin, koska se ei ole sinua varten.

Jokainen työtön, jokainen syrjäytynyt kantaa sisimmässään lahjaansa, joka vain haluaa tulla löydetyksi ja nähdyksi. Olen ihan varma, että jokainen haluaa tehdä työtä,  jolla on korkeampi tarkoitus. Työ, josta oikeasti nauttii.

Mikään työ mitä teet pakkopullana, rahasta, hampaat irvissä ei ole oikeasti sen arvoista. Tai jos teet työtäsi egostasi käsin, ajatellen vain napaasi, ei anna sinulle mitään sieluasi tyydyttävää, eikä se siten hyödytä ketään muutakaan. Työ, joka vie sinulta voimat ja saa sinut voimaan huonosti, ei ole sen arvoista silloin, kun se vaikuttaa hyvinvointiisi ja terveyteesi, silloin se ei ole sinun juttusi.

Sen sijaan, etsi työ, joka saa sinut loistamaan ja voimaan hyvin. Työ, josta nautit ja iloitset, työ jota teet sielusi ohjauksessa sydämen palossa, on arvokasta. Tällainen työ kantaa aina hedelmää ja auttaa kaikkia maailman ihmisiä. Kaiken takana on rakkaus ja halu palvella suurempaa joukkoa ihmisiä.

Nyt olemme uuden ajan kynnyksellä. Nyt jos koskaan on uskallettava tehdä uusia ratkaisuja, jotka palvelevat koko ihmiskuntaa.

 

Aikamme nerot ja toisinajattelijat

Kaikki hyvät, nerokkaat ideat ja unelmat ovat syntyneet intohimosta, sisäisestä palosta, sisäisestä ohjauksesta. Ihmiskunnan historian aikana meillä on ollut ihmisiä, jotka ovat olleet aikaansa edellä, olen toisinajattelijoita.

Mitä ympäröivä maailma on heistä ajatellut? Heidän arvonsa, aatteensa ja keksinnöt on monesti tunnustettu vasta heidän kuoltuaan. Heidän eläessään heitä on arvosteltu, tuomittu, halveksittu, vähätelty, pidetty hulluina ja mielipuolina.

Ilman näitä aikamme neroja ja toisinajattelijoita tuntemamme maailma ei kehity. Maailma ja sen meno, ihmiskunnan asenteet, yhteiskuntarakenteet ja -järjestelmät  eivät muutu ilman toisinajattelijoita.

Maailma ja ihmisten asenteet eivät muutu miksikään ilman heitä, ketkä uskaltavat poiketa valtavirrasta ja luoda omat polkunsa. Matkimalla ja tekemällä samaa kuin kaikki muutkin, ei luoda muuta kuin aina samaa vanhaa.

Omaan napaansa tuijottamisen aika lähenee loppuaan ja egoon pohjautuneet ratkaisut ja rakenteet alkavat natisemaan liitoksistaan. Maailman on muututtava. Ihmisten on muututtava. Tämä aika mitä nyt elämme, pistää ihmisen muuttumaan. Se haastaa ihmisen katsomaan ja muuttamaan ajatusmallejaan, asenteitaan ja toimintatapojaan. Se laittaa ihmisen katsomaan omaa pimeyttään suoraan silmiin.

Se, mikä palveli ennen, ei palvele enää niin yksilö- kuin yhteiskunnallisellakin tasolla. Ihmisten on karistettava pölyt silmiltään nähdäkseen totuus. Jokainen, joka on antanut oman voimansa itsensä ulkopuolelle, tulee ottaa voima takaisin itselle.

Alistamisen, vähättelyn, lyttäämisen, pelottelun, totuuden vääristelyn, ahneuden ja omaan napaansa tuijottelun tulee loppua. Ole sinä fiksu rohkea, joka uskaltaa olla erimieltä. Ole rohkea toisinajattelija, joka poikkeaa valtavirrasta luoden nahkansa aina uudestaan, kulkien polkuja, joita kukaan muu ei ole vielä kulkenut.

 

–   Sinä olet Luova Valo   –

Rakkaudella Rita

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös tämä:

Osaatko kehua ja kannustaa muita?

Love and share

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *