ARVOSTELUN JA TUOMITSEMISEN TURHUUS

Kuinka helposti ihmisinä alamme arvostelemaan ja tuomitsemaan muita ihmisiä ja heidän tapaansa elää?

Niin miksi? Miksi niin herkästi ja hanakasti keskityt arvostelemaan, tuomitsemaan ja väheksymään muiden ihmisten elämää, heidän valintojaan ja tekemisiään? Kuuluvatko ne asiat edes sinulle? Eikö sinulla ole muuta tekemistä?

Tiesitkö sinä, mistä tämä haitallinen ajatusmaailma ja toimintamalli kumpuaa? Kenties egostasi, peloistasi, pettymyksistäsi ja sisäisistä haavoistasi, joita et ole käsitellyt?

Miksi arvostelet ja tuomitset toisen ihmisen ulkoisten puitteiden perusteella? Tiedäthän, etteivät mitkään ulkoiset puitteet kerro mitään ihmisen todellisesta arvosta, hyvyydestä ja paremmuudesta ihmisenä? 

Aivan liian usein ihminen keskittyy kuuntelemaan huhupuheita, juoruja sen sijaan, että hän itse vaivautuisi ottamaan asioista selvää. Useimpien ihmisten mieli on kuriton. Ihmisen mieli laukkaa ja räksyttää kuin pahainen rakki.

Juorut ovat juoruja, jotka usein lumipallonlailla kasvavat ja kasvavat. Asiat, tilanteet ja tapahtumat vääristyvät juorukellojen kalkattaessa siihen malliin, että totuus asian tiimoilta unohtuu. Totuus, rehellisyys ja oikeudenmukaisuudentaju hämärtyvät silloin, kun annetaan pahan kielen laulaa. Syyttömät ja viattomat kärsivät ilkeiden panettelusta.

Kuinka usein sinä olet uskonut, mitä joku on sinulle toisesta ihmisestä sanonut ja väittänyt? Otitko itse selvää asiasta? Vai olitko sinisilmäinen, joka uskoi kaiken soopan mitä sinulle sanottiin?

Lähdetkö toisen ihmisen egon draamaan mukaan mukaillen ja myötäillen hänen sanomaansa, vai uskallatko olla erimieltä? Uskallatko katkaista huhumyllyltä siivet? Se nimittäin vaatii sinulta rohkeutta ja uskallusta toimia toisin, silloin kun kaikki muut ovat sinua vastaan?

Tunnetko edes kyseistä ihmistä OIKEASTI? Mikä sinä olet arvostelemaan, tuomitsemaan ja mollaamaan toista, jos et edes tunne kyseistä ihmistä? Eikö sinun ensin tule ottaa selvää ihmisestä ja tutustua häneen, ennen kuin voit muodostaa hänestä minkäänlaista mielipidettä ja näkemystä? 

Liian usein ole havainnoinnut lähiympäristössäni sitä, etteivät ihmiset ota asioista selvää. Ihmiset lähtevät juoruihin ja huhumyllyihin mukaan, ilman että tunnetaan koko ihmistä ja ollaanko selvitetty asian taustoja. Parjata, mollata ja tuomita kyllä osataan ilman, että ihmistä ja hänen elämäänsä tunnetaan.

Ihminen osaa olla julma. Millä oikeudella sinä tuomitset toisen ja hänen elämänsä, jot et tunne häntä?  Annatko juorujen ja olettamuksien vaikuttaa ilman tarkempaa tutkimusta?

 

Lopeta arvosteleminen, tuomitseminen ja muiden ihmisten vähätteleminen, koska et oikeasti edes tunne kyseistä ihmistä. Minusta on käsittämätöntä se, miksi ihmiset uskovat juoruja? Onko ihminen oikeasti niin tyhmä, ettei viitsi ottaa itse asioista selvää ja selvittää totuutta?

Minä olen aina ollut sitä mieltä, että ihmisen tulee aina kyseenalaistaa kuulemansa ja tunnustella asiaa sydämellään. Sydän tietää totuuden. Sydän tunnistaa rakkauden. Ihmisen tulee aina itse selvittää totuus asiasta, eikä uskoa muiden juoruja ja valheita. Sinun tulee itse ottaa selvää, eikä uskoa kaikkea mitä joku sinulle kertoo. Se on vain hänen näkemyksensä asiasta. Sinä saatat olla erimieltä selvitettyäsi asiaa ja tutustuessasi ihmiseen.

 

Harrastatko juoruamista ja turhanpäiväistä lörpöttelyä?

Yhteiskunnassamme, tämä selän takana puhuminen tuntuu olevan yleisesti hyväksyttävää. Henkisestä näkökulmasta katsottuna, se on kaikkea muuta kuin hyväksyttävää toimintaa.

En ole koskaan ymmärtänyt juoruilijoita, jotka puhuvat pahaa toisten selän takana. Mielestäni vain heikko pelkuri, jolla on paha olla, toimiin tällä tavalla.

Harva ihminen uskaltaa sanoa saman ihmiselle suoraan kasvotusten. Mistä se kertoo? Ainakin pelkuruudesta. Ja mielistelystäkin. On turvallista juoruta ja mollata, kun ” kukaan ei saa koskaan tietää .” Näin moni virheellisesti ajattelee.

Totuus on kuitenkin se, kaikki tietää kaiken, koska olemme hengentasolla yhtä, eikä mitään salaisuuksia ole. Eli jälleen kerran sinä olet se, jonka nilkkaan kaikki juorut ja parjaukset lopulta kopsahtavat. Lopeta lörpöttely ja juoruaminen. Lopeta arvostelu ja tuomitseminen. Ne ovat turhia harastuksia. Et tarvitse niitä.

Mikä osa sinua sitten rakastaa tätä kaikkea? Egosi. Egosi tietenkin. Ego rakastaa draamaa, puuttumista muiden ihmisten asioihin ja jonninjoutavaa lörpöttelyä ja juoruilua. Se, mitä juoruat ja panettelet toisesta, kertoo sinusta itsestäsi.

Pahimpia juoruilijoita ja perättömien juorujen levittelijöitä ovat ne, jotka eivät osaa pitää vaitiolovelvollisuuttaan. Tällaisten ihmisten kanssa on syytä olla hyvin varovainen. Jos uskot heille jonkin asian, kai tiedät etteivät he kykene olemaan hiljaa? Heillä on pakottava tarve mennä juoruamaan kuulemansa asia eteenpäin. He eivät pysty olemaan hiljaa, ja pitämään asiaa itsellään. Aivan kuin he potisivat tuskaa siitä, etteivät pääse välittämään asiaa eteenpäin.

Tiedäthän, että on ammatteja, joissa edellytetään vaitiolovelvollisuuden pitämistä, ja silti nämä jotkut rikkovat sitä räikeästi. Lopeta juoruilu ja toisten selän takana puhuminen, sillä vain pahennat omaa tilannettasi. Eikö sinulla tosiaankaan ole muuta tekemistä kuin juoruaminen ja juotavista asioista hölöttäminen?

Enkä koskaan ole ymmärtänyt sitäkään, miten jotkut jaksaa puhua ja suoltaa suustaan jonninjoutavaa, tyhjänpäiväistä diipadaapaa.  Mua ei oikeasti kiinnosta. Tekee mieli sanoa; ” Oo jo hiljaa. ” Nämä ihmiset eivät osaa olla sekunttiakaan hiljaa, kun alkaa jo uusi papatus tyhjänpäiväisestä aiheesta.

Joutava puhe ja sananhelinä on turhaa ja merkityksetöntä silloin, kun se ei ole linjassa sydämen viisauden ja totuuden kanssa. Ajattelet yhtä ja sanot toista, oikeasti et tarkoita sitä mitä sanot. Et seiso ajatuksiesi ja sanojesi takana.

Nämä ns. takinkääntäjät tekevät tyhjäksi  kaiken mitä ovat koskaan ajatelleet ja sanoneet ihmisen selän takana. Asiat tehdään tyhjiksi. Kasvotusten väitetään silmät kirkkaina, ettei olla koskaan ajateltu tai sanottu mitään sellaista. Voit huijata itseäsi, mutta ne, ketkä ovat herkkiä näkevät ihmisen läpi. He lukevat sinua  kuin avointa kirjaa. Lopeta valehtelu ja huijaaminen. Toimintasi vahingoittaa vain sinua itseäsi.

Mikäli haluat pitää energiasi puhtaina ja mahdollisimman korkeissa taajuuksissa, arvostelulle, tuomitsemiselle, jouruille ja joutavien asioiden vatvomiselle ei ole tilaa. Sinä itse valitset ja päätät joka hetki minkälaisissa energioissa haluat elää. 

Jatkuva puhuminen ja sanojen suoltaminen suusta ulos kuluttaa valtavasti energiaa. Tuo energia on sinulta pois, kun haaskaat sen turhaan lörpöttelyyn ja juoruiluun. Oletko koskaan pysähtynyt ajattelemaan, mihin kaikkeen voisit keskittää sen energian, jonka suollat  juoruiluun ja lörpöttelyyn?

 

Oletatko jotain?

Olettamus on myös yksi vitsaus. Se, että ihminen olettaa jotain jostakin asiasta. Tässä yksi olettamus esimerkin muodossa:

Monet ihmiset olettavat, että jos on syntynyt vähävaraiseen tai muuten huonomaineeseen perheeseen, oletetaan ja tuomitaan samalla koko muu perhe, vaikka heillä ei välttämättä ole asian kanssa mitään tekemistä. Millä oikeudella sinä tuomitset viattomat ja syyttömät?

Senkö perusteella, että he nyt vain sattuvat olemaan samaa perhettä ja sukua? Oletatko egossasi, että muutkin perheenjäsenet ovat samanlaisia pahantekijöitä, että heidänkin täytyy olla pahoja, jos yksi on? Ei tietenkään. Tämäkin on vain yksi uskomus egosi vääristyneestä tavasta nähdä asiat kovin mustavalkoisesti, olettamalla jotain.

 

Parempiosaisuuden harhalumo

Jos pidät itseäsi jotenkin parempiosaisena, ja sitä kautta arvokkaana ihmisenä, niin katsopa… Oletko oikeasti sitä, vai onko se egosi, joka luulee itsestään liikoja?

Se, että olet tässä elämässäsi syntynyt parempiosaiseen perheeseen tai kivunnut yhteiskunnan portailla parempaan asemaan, on vain tämä elämä. Se, että kuuluu ” parempaan, ” hyvä maineisempaan perheeseen, ei tee sinusta automaattisesti parempaa ihmistä. Eikä sekään, jos olet elämässäsi hankkinut kasan tutkintoja ja titteleitä, saavuttanut korkean virka-aseman, on rahaa pankkitilillä, miljoona lukaali, luksusauto ja merkkivaatteet.

Nämä asiat eivät välttämättä ole tae paremmuudestasi, eikä siitä, että olisit sen hyvempi ja parempi ihminen kuin muutkaan. Mikään edellä mainituista eivät tee sinusta arvokasta ihmistä, jos suhtautumisesi, ajatuksesi, sanasi ja tekosi ovat kaikkea muuta. Elät elämääsi egosi ohjaksissa egosi luomissa puitteissa.

Nämä ns. rikkaat ja parempiosaiset elävät tietämättään parempiosaisuuden harhalumosssa, jonka ego on luonut. He olettavat, että ne, jotka ovat köyhiä ja joilla on vähän, heidän täytyy olla arvottomia, jotenkin huonoja ja tyhmiä ihmisiä. Siksi köyhiä vähävaraisia ja köyhemmissä olosuhteissa eläviä ihmisiä halveksitaan. Parempiosaisten silmissä he ovat toisen luokan kansalaisia, ja siksi arvottomia yhteiskunnan hierarkiassa.

Tällaisia ajatusmaailman omaavia ihmisiä löytyy useinmiten niistä parempiosaisista ihmisistä ja perheistä, jotka katsovat olevansa paremmassa asemassa köyhiin verrattuna. He vertaavat itseään ja saavatuksiaan maallisin mittareihin siihen, mikä heidän mielestä on ihmisen arvo ja hyvyys.

Maine, kunnia, valta, tittelit ja rikkaudet kuuluvat egon maailmaan silloin, jos ne on hankittu mentaliteetilla ajatellen vain omaa napaa. Mitkään maalliset rikkaudet, omaisuus ja tittelit eivät kerro hyvyydestäsi ja paremmuudestasi ihmisenä. Se osa sinua, joka rakastaa tätä kaikkea on egosi.

Ego rakastaa titteleitä, tutkintoja, todistuksia, valtaa, kunnniaa, mainetta, pätemistä. Tiedäthän, että mikään valta, kunnia ja maine eivät voi koskaan antaa sinulle todellista onnellisuutta ja rakkautta. Egon kautta suorittamalla suoritettu pinnallinen elämä, ei tuo sisimpääsi rauhaa, aitoa tyytyväisyyttä, kiitollisuutta saati rakkautta.

Ihmiset virheellisesti luulevat ja olettavat, että edellä mainitut asiat ovat hyvän ihmisen merkki, että heidän täytyy olla arvokkaita ja viisaita ihmisiä. Mitkään maalliset puitteet, kuten perhe, koulutus, työasema, omaisuus, maine, kunnia tai valta eivät tee sinusta ihmisenä arvokasta, hyvää ja viisasta. Se on vain egon ansa.  Ego, joka saa sinut luulemaan ja olettamaan itsestäsi jotain.

 

Katso omaa pimeyttäsi

Oletko sortunut haukkumaan jotain toista hulluksi, varkaaksi, homoksi, huoraksi jotain jotain muuta vastaavaa? Tiedätkö mitä? Sinä olet sitä mitä toisessa näet. Sinä olet hullu, huora ja homo. Sinä. Niin sinä. Ole varovainen mitä suustasi päästelet, sillä se kertoo vain sinusta itsestäsi.

Katsopa peiliin, missä sinun pahuutesi ja julmuutesi piilee? Pahuus, julmuus, kovuus ja pimeys asuvat meissä kaikissa. Myös sinussa. Katso omaa pimeyttäsi. Riittääkö sinussa uskallusta katsoa omaa pimeyttäsi ja pahuuttasi silmiin?

Mikä sinun pimeytesi on ja millä tavalla se näyttäytyy elämässäsi? Juoruilussako? Tuomitsemisessako? Ilkeydessäkö? Kiusaamisessako? Valehtelussako? Vilpissä ja petoksessa? Sinunkin sisälläsi on pimeyttä, siksi sinulla ei ole varaa arvostella ja tuomita muita.

 

Toinen asia, miksi sinun ei kannata arvostella, tuomita ja väheksyä muita, on elämä itse. Ihmiselämä on suurenmoinen seikkailu. Meillä jokaisella on useita elämiä. Sinullakin on saattanut olla kymmeniä, satoja jopa tuhansia eri elämiä elämän kiertokulussa tämän nykyisen elämäsi lisäksi. On turha arvostella.

On turha haaskata aikaa toisten tuomitsemiseen, sillä sinullakin on ollut tai tulemaan olemaan elämiä, joissa itse olet pahuudentekijä. Olet saattanut olla pahin murhaaja, raiskaaja, varas, huora, homo, mitä tahansa. Meillä jokaisella löytyy elämiä, joista emme varmasti voi olla ylpeitä, ja silti kaikista kauheuksista huolimatta ne ovat palvelleet sielun korkeinta suunnitelmaa.

Sinun on turha myös voivotella, surkutella ja kauhistella maailmalla tapahtuvia kauheuksia. Todennäköisempää on, että ne ovat sielunsopimuksia, sielu ja sielut yhdessä ovat ne sopineet.

Kun ymmärtää tämän, ja ymmärtää yleisiä henkisiä lainalaisuuksia, loppuu tarve arvostella ja tuomita ihmisiä ja heidän elämäänsä. Ellet kykene ymmärtämään ja näkemään asioita korkeammasta ulottuvuudesta käsin, kuljet egosi ohjastamissa rattaissa. Näet vain kaksinaisuuden maailman ja egosi tarpeen kiinnittyä draamankaariin.

Sinulla ei ole oikeutta arvostella, tuomita ja vähätellä kenenkään elämää. Tekemällä niin arvostelet itseäsi. Tuomitset itsesi. Vähättelet itseäsi. Kaikki ajatukset, jotka ilmoille heittelet, kaikki sanasi, jotka suustasi lähtevät, kaikki teot ja tekemättä jättämisesi palaavat takaisin sinulle itsellesi. Etkö jo ymmärrä, että sinä olet se, joka tulee kärsimään?

 

Mikä on ihmisen todellinen arvo ja hyvyys? Mistä sen löytää?

Tarkastelepa hetki sydäntäsi. Minkälaisena sydämesi näyttäytyy? Kasvaako siellä ilkeitä rikkaruohoja vai  mitä kaunein puutarha? Osaatko olla myötötuntoinen, empaattinen ja rakastava? Osaatko antaa anteeksi? Osaatko ensisijaisesti ajatella toisen parasta ennen omaa napaasi?

Ihmisen todellinen arvo mitataan sillä, mitä olet sydämessäsi. Ihmisen arvo ja hyvyys asuvat sydämessä. Jos tahdot löytää nämä ominaisuudet itsestäsi, on sinun käännyttävä sisimpääsi. Sitä mitä olet sisäisesti, sitä olet ulkoisesti.

Henkinen pääoma on kallein ja arvokkain omausuutesi. Kaiken maallisen voit menettää, mutta et koskaan henkistä pääomaasi.  Tärkeämpää elämässä on keskittyä itsensä kehittämiseen ja henkisen pääoman kartuttamiseen kuin juosta maallisten halujen perässä, joilla vain pönkität egoasi.

Maallisesti rikkaat ovat usein henkisesti köyhiä, kun taas köyhistä voi olla henkisesti todella rikkas. Älä siis koskaan aliarvioi ja väheksy ketään hänen ulkonäkönsä tai ulkoisten puitteiden takia. Älä koskaan enää arvostele ja tuomitse ketään, koska et tunne ihmistä, etkä voi tietää mitä tuo ihminen on elämässään joutunut kokemaan.

Kadulla vastaantulija voi näyttäytyä kerjäläisen vaatteissa, ja silti hänen sydämensä voi olla puhdasta kultaa, joka säteilee rakkauden, myötätunnon ja armon valoa kaikkille minne hän kulkee. Köyhistä köyhin voi olla mitä korkein ja puhtain sielu.

 

Viisautta, arvoa ja hyvyyttä et tule koskaan saavuttamaan ulkoisten puitteiden perusteella. Kaikki mitä haet itsesi ulkopuolelta, eivät tee sinua onnelliseksi. Sinun on käännyttävä sisäänpäin.

Sisälläsi on kaikki mitä koskaan tulet tarvitsemaan elämässäsi. Sisältäsi löydät kalleimman ja arvokkaimman omaisuutesi. Siellä ne odottavat sinua.

Herää unestasi. Nyt on aika elää sydämesi ohjauksessa.

Kanna matkarepussasi rohkeutta. Jaa viisauttasi viisaasti. Jaa valoa ja rakkautta ympärillesi. Kosketa jokaista vastaantulevaa sielua myötätuntoisella lempeydelläsi. Anna armon olla lahjasi.

 

–   Sinä olet Luova Valoa   –

Rakkaudella Rita

Love and share

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *